NYE UDGIVELSER

COCKPITTETS HEMMELIGHEDER

Fortællinger fra luftrummet

 

Hvad foregår der inde bag den skudsikre dør til cockpittet?

Med mere end 25 års erfaring som pilot og kaptajn giver Morten Knoth et unikt indblik i en branche, der er fyldt med spændende og usædvanlige historier. Han fortæller åbent om samarbejdet i cockpittet og om pludselig at befinde sig i kritiske situationer. Alt er dog langtfra mayday og lufthuller. Hvordan føles det for eksempel at lande et stort passagerfly for første gang, og hvilket flyselskab er det bedste i verden?

Morten Knoth har fløjet med alt fra de rige og berømte i private jets, chartergæster og udviste terrorister til friske tulipaner, Formel 1-biler og pallevis af pengesedler. Bogen er også en utraditionel rejsefortælling, der tager os med til tropiske jungleøer, verdens travleste lufthavne og hen over de smukkeste steder på jorden. Desværre kan man også fra luften se de ødelæggelser, klimaforandringerne forårsager. En af de store udfordringer for luftfartsbranchen, der i forvejen er under konstant pres med konkurser og massefyringer. Alligevel består fascinationen af fly, flyvning og verden over skyerne i Morten Knoths personlige beretning om at jagte en drengedrøm. En drøm, der måske i fremtiden byder på førerløse fly.

MORTEN KNOTH har over 12.000 flyvetimer i logbogen som pilot og kaptajn og har fløjet flyvemaskiner, siden han var 18 år gammel – lige fra små propelfly mellem Bahamas’ øde atoller til passagerfly som jumbojetten Boeing 747 verden rundt. De litterære meritter er knap så højtfl yvende. Cockpittets hemmeligheder er Mortens første landing i bøgernes verden. Født 1976. Bor nord for Århus sammen med sin hustru og deres tre børn og er til stadighed at finde i luftrummet verden over.

 

 

 

Udkommet den 24. maj 2023

Carmen Curlers. Da papillotterne blev elektriske

Af Søren E. Jensen

 

Første del af den dokumentariske fortælling om Carmen Curlers storhed og fald.
Andet bind udkommer i efteråret 2023.

Efter DR’s serie om Carmen Curlers fra 2022 kender mange til historien om hvordan Arne Bybjerg ofrede både sin formue og sit ægteskab for at få succes med sine nyopfundne elektriske papillotter. Men færre ved at hans karriere på mange måder var et bedrag, og at der faktisk var hold i det, når de lokale i Kalundborg kaldte Bybjerg for “Fiduskrøllen”.

På basis af interviews, mangeårig research og en systematisk gennemgang af Det Kgl. Biblioteks arkiver fortæller Søren E. Jensen – en af inspirationskilderne til DRs Carmen-serie – den utrolige historie om en lokal radio- og tv-forhandler som måtte lyve og låne sig frem, indtil han takket være cykelrytteren Willy Bechmann omsider brød igennem med sit krølleapparat. Det er også fortællingen om frygten for kommunisternes
bly midt i junglen, en nærdødsoplevelse nytårsaften, en libanesisk prinsesse, en gul Rolls-Royce og et bryllup så overdådigt at Holbæk aldrig før eller siden har set magen.

Søren E. Jensen, født 1965, er teolog, forfatter og radiomedarbejder hvor han navnlig har beskæftiget sig med Polen, musik og cykelsport. Som journalist på Holbæk Amts Venstreblad og Kalundborg Folkeblad blev han af en læser i 2010 opfordret til at skrive om Carmen Curlers, hvad der kom en lang artikelserie ud af, som senere blev samlet i en bog. Bogen inspirerede DR til tv-serien om erhvervseventyret. Carmen Curlers, Da papillotterne blev elektriske, er en ny og grundig dokumentarisk skildring af den sande historie om Carmen Curlers storhed og fald.

 

 

 

Udkommet den 24. marts 2023

I statens hemmelige tjeneste

Mine 15 år i FE

Af Jacob Kaarsbo

– i samarbejde med Steffen Nyboe McGhie

 

I 15 år arbejdede Jacob Kaarsbo i Danmarks hemmelige tjeneste. Han var analytiker og senere chef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der hver dag arbejder på at beskytte danske statsborgere. Han er en af de få personer i Danmark, der var sikkerhedsgodkendt på niveauet ‘yderst hemmelig’. Jacob Kaarsbo tager os med ind i maskinrummet, hvor de konkrete beslutninger tages, og fortæller historien om succesrige operationer, der har reddet menneskeliv.

For første gang får offentligheden et unikt og balanceret indblik i dagligdagen i Forsvarets Efterretningstjeneste, om magtkampe i FE og om, hvordan et gammeldags FE efterhånden blev gearet til at være en topmoderne efterretningstjeneste, da terrortruslen mod Danmark ændrede sig. Jacob Kaarsbo har gjort tjeneste på både Kastellet og i verdens brændpunkter.

Han åbner for scener og løfter sløret for historier, der aldrig har været fremme før. Om terror og pirater, om internationalt samarbejde, om kontraspionage, om bekæmpelsen af Saddam Hussein, Al -Qaeda og Islamisk Stat. Om danske søfolk og familier, der bliver taget til fange i udlandet. Om whistleblowers og hemmelige kilder. I I Statens hemmelige tjeneste giver han også et detaljeret indblik i de seneste års skandalesager i FE, og hvordan efterretningstjenesterne bruges i det politiske spil.

 

 

 

Udkommet den 13. oktober 2022

Da Frederik vandt Wimbledon

Et tenniseventyr

Af Anders Haahr Rasmussen

 

En af dansk sportshistories mest eventyrlige bedrifter fandt sted i sommeren 2012, da den stort set ukendte tennisspiller Frederik Løchte Nielsen ved en tilfældighed fik mulighed for at deltage i Wimbledon, verdens mest prestigefyldte tennisturnering. Indtil da havde han aldrig vundet så meget som en kamp på højeste professionelle niveau, men sammen med sin makker besejrede Frederik det ene sæt verdensstjerner efter det andet og endte med, som den første og eneste dansker nogensinde, at vinde Wimbledon.

‘Da Frederik vandt Wimbledon’ er en rørende og inspirerende fortælling om at følge sit hjerte og sejre mod alle odds. Som en moderne Klods-Hans spillede Frederik på lykke og fromme, med lånte sko og sin farmor som værelseskammerat. Prisvindende forfatter og tenniskommentator Anders Haahr Rasmussen folder historien ud, inden han sætter sig ned med Frederik til en snak om, hvad der skete i tiden efter triumfen, hvordan det var med til at forme hans liv på godt og ondt og, ikke mindst, bane vejen for mødet med den store kærlighed.

 

 

 

Udkommet den 21. juni 2022

HELT VÆK

Fra Amager til Australien. Et familieeventyr.

Af Stine Skriver

 

Hvad handler tilværelsen egentlig om? En almindelig familie fra Amager tager hverdagslivet op til revision. De realiserer den drøm, mange har, men få udlever. De køber en båd og sejler ud i verden for at være væk så længe som muligt.

Det bliver til næsten tre år på verdenshavene. En tur, der tager familien halvvejs rundt om jorden. Fra Amager til Australien. Et moderne eventyr med vilde oplevelser og definerende sammenhold, men også med ulykker, savn og en fyring undervejs – og om hvor svært det er at komme hjem til hverdagen i Danmark igen.

 

 

 

Udkommet den 19. maj 2022

Fessor

65 år i jazzens tjeneste

Af Søren Frost og Thomas Vilhelm

 

Det skabte både forargelse og begejstring, da Ole Fessor Lindgreen med sit Fessor’s Big City Band ændrede traditionen i den etablerede jazzscene og tilførte musikken en funky bluestone og smed banjoen ud. Bandet blev en stor succes og begejstrede i 35 år jazzpublikummet overalt i Danmark og turnerede i store dele af verden.

I bogen følger vi orkestrets op- og nedture, indtil jobbet som orkesterleder tager for meget på kræfterne og Fessor går solo. Freelancekarrieren fører ham til det meste af Europa, Mali og ikke mindst jazzens fødeby New Orleans, hvor mødet med byens musikere kommer til at præge Fessor for evigt. I Danmark blev Fessor og hans blæsergruppe nogle af landets mest benyttede studiemusikere for blandt andre Gnags, Gasolin, C.V. Jørgensen og Sylvester & Svalerne.

Vi starter dog i Tårnby med en dybt religiøs barndom, der ender med et opgør med forældrene. Vi rejser videre til nogle vilde ungdomsår på Reeperbahn i Hamburg og tilbage til det berygtede jazzværtshus Cap Horn i Nyhavn, hvor øretæverne hang løst i luften. I anden og tredje del af bogen fortæller både familien og musikervennerne om den Fessor, de kender og elsker.

Dette er historien om en af de største og mest alsidige musikere i dansk jazz og et samtidsbillede af jazzscenen og det gamle København gennem de sidste 65 år – med forord af Franz Beckerlee og Leif Sylvester Petersen.

 

 

 

Udkommet den 18. november 2021

40 år med Pretty Maids

Fortalt af Ronnie Atkins og Ken Hammer

Af Jan Eriksen

 

Historien om det legendariske danske heavyband, Pretty Maids, fortalt af de to grundlæggere, Ronnie Atkins og Ken Hammer. Fra de første spæde skridt og tiltag til gennembruddet i Tyskland og Japan, de mange op- og nedture undervejs til i dag, hvor svær sygdom har sat en foreløbig stopper for bandet og givet et helt nyt perspektiv på livet. En ærlig fortælling om et dansk heavyband, der blev berømte i Danmark, og som var tæt på det helt store internationale gennembrud. Historier, drømme, anekdoter og skænderier fra koncerter, studie-indspilninger og den svære hverdag, der er succesens mindre flatterende bagside.

 

 

 

Udkommet den 21. oktober 2021

Genstart din karriere efter de 50

Af Palle Steffensen

 

Du har rundet 50 – eller står lige på tærsklen til at gøre det. Du har det hele og kan egentlig bare cruise frem til pensionen. Alligevel plages du af nagende spørgsmål på stribe: Var det alt? Er jeg tilfreds med at nå i mål uden skrammer? Vil jeg nøjes med at sætte krydser ved mit kraftfulde CV, det lækre hjem og børnenes gode uddannelser? Er det nok at føle tryghed ved en ratepension, der bugner?

Uanset hvordan du har pimpet dit liv med succes, ender du ofte med at ligge og rotere over disse spørgsmål om natten. Du er grebet af den tvivl, der griber os alle, når vi har arbejdet os igennem mere end halvdelen af det udmålte arbejdsliv.

Denne bog er skrevet til alle os, som insisterer på nye udfordringer efter de 50. Vi må enten finde ro i den position, vi har vundet, og udbygge den med nye mål. Eller vi må finde modet til at gå nye veje.

I “Genstart din karriere efter de 50” tager Palle Steffensen dig igennem en række test og spørgsmål, du kan bruge til både at kickstarte dig selv og finde en dybere mening i dit liv.

Palle Steffensen er selv midt i 50’erne, oprindelig uddannet journalist og har haft en række medielederjobs. I de seneste 15 år har han arbejdet som udviklings- og karrierekonsulent i mediebranchen.

 

 

 

Udkommet den 14. oktober 2021

Bankrøver

Historien om Danmarks mest berygtede bankrøverbande

Af Peter Grønlund og Dorin Mørck Larsen

 

En dramatisk true crime-fortælling om syv venner fra Østerbro i København, der blev landets mest berygtede bankrøverbande. De kaldte sig Partners in crime eller bare PIC. De lavede det ene røveri efter det andet, og de slap godt fra det. Overalt på Sjælland mødte de forberedte op med attrappistoler, en udtænkt flugtrute og en taske, der skulle fyldes med pengesedler.

Gruppen truede sig til millioner af kroner, og levede det vilde liv med fester, sprut, stoffer og gang i den, og politiet var ikke nærheden af dem. PIC følte sig uovervindelige, de førte sig frem i nattelivet, og de mange bankrøverier stod uopklarede hen – lige indtil det gik galt.

‘Bankrøver’ er en ærlig insiderskildring af et vildt bankrøverliv, fortalt af gruppens hovedmand, Dorin Mørch Larsen. Det er en fortælling om kriminalitet og livet på toppen med masser af penge på lommen, men det er også en fortælling om nedturen, da alle gruppens medlemmer kunne se frem til mange år bag tremmer. Bandens leder fortæller detaljeret om en gruppe venner fra Østerbro, der udviklede sig til en succesfuld, kriminel bande.

 

 

 

Udkommet den 1. oktober 2021

Det var det værd

Politisk tilbageblik

Af Holger K. Nielsen

 

Enestående indblik i dansk politik. Som SF-formand, minister og mangeårig folketingspolitiker har Holger K. Nielsen gennem flere årtier spillet en central rolle i dansk politik. Han giver i Det var det værd et enestående indblik i det maskinrum, hvor magten udøves og idealer udmønter sig i konkret politik. Han fortæller ærligt om egne sejre og nederlag, og lægger ikke fingrene imellem når omkostningerne har været høje og tilliden bliver brudt. Holger K. Nielsen stiller skarpt på idealer og dilemmaer, på sejre og på den magt, der er nødvendig for at opnå dem. Under SF’s deltagelse i Thorning-regeringen 2011-2014 vandt magten over idealerne, og partiet blev – helt berettiget, selv om der selvfølgelig er nuancer – straffet hårdt af vælgerne.

Sene natteforhandlinger på Christiansborg, weekend efter weekend brugt på diskussioner om partiets strategi, møder i halvtomme forsamlingshuse, nærgående medier og politiske og personlige nederlag. Når Holger K. Nielsen her ser tilbage på 40 år med dansk politik helt inde under huden, er svaret klart: Ja, det var det værd.

Det var det værd er også en historie om SF’s udvikling siden starten af 1970’erne, om interne opgør på den yderste venstrefløj i dansk politik, om først nej og så ja til unionen og meget mere.

 

 

 

Udkommet den 24. september 2021

Tage Frandsen

Historien om Danmarks første kendisfrisør

Af Kasper Iversen

 

Tage Frandsen bliver danmarkskendt som frisør for rejsekongen Simon Spies’ unge brud, og i de følgende årtier friserer han sig igennem landets største skuespillere, politikere, grandprix- og revystjerner. Samtidig leverer han trofast varen som de kulørte spalters mest farverige spradebasse. Bag det celebre liv findes den ukendte bagside. Om en faderløs barndom med vold og afsavn. Om en ung frisør, der tidligt får en datter, inden hans kone atter er gravid – nu med hans egen bror som far. Om en frivol bøsse, der får omgangskredsen revet itu af Aids. Om en knusende konkurs. Og om et blodigt hjemmerøveri, der er tæt på at koste kendisfrisøren livet. Gennem interviews med hovedpersonen selv og mere end 50 personer, der kender ham på godt og ondt – heriblandt Janni Spies, Lotte Heise og Dennis Knudsen – får vi nu for første gang den fulde fortælling om frisøren og fænomenet Tage Frandsen og om det kendis-Danmark, han har fikset frisuren på.

 

 

 

Udkommet den 16. september 2021

Forbudt kærlighed

Historien om hvordan dansk udlændingepolitik kørte af sporet
(og hvordan vi kan genfinde fornuften)

Af Andreas Steenberg

 

Hvordan gik Danmark fra ukritisk at tage imod indvandrere til i dag at have en af verdens strammeste udlændingelove? Hvordan gik det til, at danske statsborgere ikke længere kan være garanteret et familieliv i deres eget fædreland med den, de elsker? Andreas Steenberg, politisk ordfører i Radikale Venstre, har gjort det til sin politiske mærkesag at ruske op i en dansk udlændingepolitik, der i løbet af de seneste årtier kun er blevet strammere med den tidligere integrationsminister Inger Støjbergs kagefejring af stramninger som det mest lysende eksempel på den hårde kurs.

Foruden Andreas Steenbergs eget bud på fremtidens udlændingepolitik tager bogen dig tilbage til tilblivelsen af Danmarks første udlændingelov fra 1983, der fik vidtrækkende konsekvenser for hele samfundet. En naiv og yderst lempelig lov, der siden har hjemsøgt Radikale Venstre, selvom partiet slet ikke var med i den daværende politiske aftale.

Fortællingen giver et unikt indblik i fire årtiers politisk kamp om den danske udlændingelov med et særligt fokus på, hvordan danske statsborgeres ret til kærlighed med ikke-EU-borgere er blevet indskrænket. Andreas Steenbergs gennemgår de politiske milepæle og krydrer det med interviews med danske statsborgere, der er kommet i klemme af loven. Det er historien om, hvordan danske statsborgere i deres eget fædreland bliver ramt af Forbudt Kærlighed.

 

 

 

Udkommet den 7. september 2021

Bossen Boesen

Jens Boesen var Mister KIF. Fortællingen om bossen, brugtvognsforhandleren og Danmarks mest vindende håndboldklub.

Af Kurt Lassen

 

I fire årtier var Jens Boesen indbegrebet af Danmarks mest vindende håndboldklub, KIF Kolding. Tillige succesrig brugtvognsforhandler og familiemand med fart på – med de omkostninger, det indebærer, om en resten af familien også havde deres gang i klubben. Pludselig var det slut. Magtkampene, de konstante økonomiske udfordringer og motivationen forsvandt. Jens Boesen, Mr. KIF, skåner ingen og fortæller om et passioneret liv i toppen af dansk håndbold, hvor det kan være svært at skelne ven fra fjende. I dag bruger den 68-årige legende i dansk håndbold og foreningsliv energien på sin familie, at læse sin Politiken fra A til Z, sin motorcykel og veteranbil. Og en håndboldkamp på TV i ny og næ. Kolding-hallen viser han sig ikke i.

 

 

 

Udkommet den 10. juni 2021

Broder Theodor

Vejen til et liv som munk i Assisi

Af Maria From og Bo Pedersen

 

Det stod bestemt ikke skrevet over Theodors vugge, at han skulle ende som katolsk munk i Assisi. Alligevel valgte han som 40-årig at blive franciskanerbroder efter et liv som blandt andet bager, kok, bartender, højskolelærer og ikke mindst et vildt ungdomsliv med masser af fester. Den første reaktion fra en veninde var ”Cølibat. Det kan du sgu ikke overholde!”

Broder Theodor er kendt som en temmelig utraditionel og overraskende personlighed fra talrige optrædener i tv, radio og aviser – og tusindvis af danskere har mødt ham på rejser til Assisi eller ved et af hans mange foredrag i Danmark.

Men hvad er det, der får et moderne menneske til at fravælge et liv med familie, arbejde, privatøkonomi, hus og have for i stedet at gå i kloster?

I bogen fortæller Broder Theodor for første gang hele historien om sit liv – og om vejen til sit afgørende livsvalg og om hvorfor et moderne menneske finder en stor frihed i at leve efter et regelsæt, som blev skrevet i middelalderen. På sin helt egen måde beskriver han sin hverdag i klosteret og sit særlige forhold til de mange kunstskatte i klosterkirkerne, der for længst er erklæret UNESCO verdensarv. Undervejs fortæller han også om at sætte pris på livets glæder blandt andet gennem dans og et godt glas vin.

 

 

 

Udkommet den 4. juni 2021

Rock & stjernestøv

– Historier fra Sweet Silence-studiet gennem 45 år

Af Flemming Rasmussen og Thomas Vilhelm

 

Metallica, Gasolin, Kim Larsen, Tina Turner, Ringo Starr, Anne Linnet, Ritchie Blackmore, D.A.D, Malurt, Sebastian og mange andre topnavne har alle gjort brug af Flemming Rasmussens evner som tekniker, mixer og producer. Centralt placeret i maskinrummet har han set skelsættende albums blive til, og store koryfæer investere deres kunstneriske hjerteblod i processen, mens de pressede sig selv til det yderste.

Alt dette og meget andet fortæller Flemming Rasmussen om i ‘Rock og stjernestøv – historier fra Sweet Silence Studios gennem 45 år’, og giver et fascinerende, underholdende og anekdoterigt indblik i dramaet bag kulisserne, hvor succeser skabes, og faren for fiasko lurer. Flemming Rasmussen, der er eneejer af Sweet Silence Studios siden 1999, nyder stadig international anerkendelse for sit dedikerede arbejde med at skabe den bedst mulige lyd ned i mindste detalje. Hans kontante og bramfrie beretning foreligger nu i bogform og blevet til i tæt samarbejde med den erfarne musik- og kulturformidler Thomas Vilhelm.´Rock og stjernestøv´ er unik musikhistorie i personlig øjenhøjde: Fra Amager til Amerika, fra jazz til dødsmetal, fra kommerciel optur til Covid-19 nedtur, coke, kontroverser og kærlighed til faget.

 

 

 

 

Udkommet den 20. maj 2021

TIL TIDEN. HVER GANG.

Få styr på dine deadlines

Af Tine Bendix

 

At skulle overholde en deadline er noget, alle mennesker møder i deres liv. Tidsfrister er nødvendige, fordi bevidstheden om, hvornår man skal være færdig, er med til at drive en proces fremad. Når vi overskrider deadline, går det som regel ud over andre, og det kan medføre frustration, irritation og produktivitetstab. Hvordan man disponerer sin tid, er afgørende for, om man når sin deadline. Det handler TIL TIDEN. HVER GANG om.

Tine Bendix har stor erfaring som leder i mediebranchen og er nu redaktør på TV 2 Nyhederne. I denne bog beskriver hun tv-mediets professionelle tilgang til deadline, det daglige og helt ufravigelige vilkår, at man når det til tiden – hver gang. Hvilke processer går man igennem, hvordan leder man sit hold, og hvordan arbejder man systematisk frem mod deadline, mens man løbende kvalificerer produktet? Med konkrete eksempler og fortællinger fra en branche, der altid udkommer til tiden.

 

I bogen medvirker flere kendte studieværter, bl.a. Poul Erik Skammelsen fra TV 2 Nyhederne:

“Deadline er også en befrielse, for det gør jo, at man når et punkt, hvor man kan sige, nu er jeg færdig, jeg er nødt til at være færdig, og så slipper man det.”

 

 

 

Udkommet den 4. maj 2021

Den store dansker

– Henning Christophersen. Manden der forandrede Danmark og Europa.

Af Kristian Andersen

 

Henning Christophersen fik aldrig selv skrevet sine erindringer om et langt liv i dansk og europæisk politik. Men historien om Venstremanden, økonomen, danskeren, europæeren og familiemennesket er værd at fortælle. Henning Christophersen var toppolitikeren, der aldrig blev statsminister, men som blev en af hovedarkitekterne bag den økonomiske genrejsning af Danmark. Han var finansminister i den borgerlige firkløverregering, der fra 1982 systematisk rykkede Danmark væk fra den økonomiske afgrund.

Som Danmarks EF-kommissær stod han sammen med kommissionsformand Jacques Delors i spidsen for etableringen af det indre marked og eurosamarbejdet, to af hjørnestenene i dagens EU. Da han vendte hjem til København på bestilling af den socialdemokratiske overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, var det for at blive bestyrelsesformand i de metroselskaber, der kom til at binde Danmarks hovedstad sammen.

Henning Christophersens historie fortælles af dem, der var tæt på ham, mens han levede: familie, venner, kolleger, politiske med- og modspillere og samarbejdspartnere – blandt andre Poul Schlüter, Anders Fogh Rasmussen, Uffe Ellemann-Jensen, Connie Hedegaard, Mariann Fischer Boel, Ritt Bjerregaard og Jens Kramer Mikkelsen.

 

KRISTIAN ANDERSEN er født i 1969. Han er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og driver kommunikationsvirksomhed med både offentlige og private kunder. Han har arbejdet på diverse medier og erhvervsorganisationer og hos Venstre i EuropaParlamentet og på Christiansborg.

 

 

 

Udkommet den 27. oktober 2020

Mine 12 veje til liv

– Erindringer og erfaringer

Af Finn Nørbygaard

 

Finn Nørbygaard har – på godt og ondt – oplevet mere end de fleste. Og lært af det.

Gennem erindringer fra et turbulent liv fortæller han om de erfaringer, han har gjort sig, og om de veje, der har ført ham frem til større tilfredshed med livet. Fra den spæde start hos en plejefamilie, der misrøgter ham, og opvæksten i Esbjerg, over det hårde slid på landevejene og landets scener, der gør ham rig og berømt, til mødet med Stein Bagger og den store konkurs – og nedtur. Kombineret med sine mange års erfaringer som psykoterapeut sætter han oplevelserne i perspektiv, og undervejs kommer både Jung, Jesus og Jacob (Haugaard) ham til undsætning. Ved deres og egen hjælp har han fundet frem til det, der for ham er essensen af et godt liv.

.

 

 

 

Udkommet den 23. oktober 2020

Bloody Hell

Syg af menstruation

Af Louise Dreisig

 

Louise Dreisig er mor og hustru, journalist og vært på DR – og så lider hun af  underlivssygdommen endometriose. En skræmmende lidelse, der rammer op til 10 procent af kvinder i den fødedygtige alder, og som meget få taler om. Det vil Louise lave om på. Hun lever med kroniske smerter og er ofte træt, udmattet og uden overskud. Tusindvis af kvinder har det som hende, men med bogen ‘Bloody Hell’ gør hun op med tabuet og fortæller sin egen personlige historie. Om hvordan hun har kæmpet med sygdommen gennem sit liv, og hvordan den har påvirket hendes parforhold og kampen for at blive mor. I bogen diskuterer hun alle de udfordringer og tabuer, der følger med at være kronisk syg med endometriose. Hun undersøger sygdommens væsen og interviewer eksperter undervejs. Og så spørger hun, om vi ikke kan gøre det bedre for de tusinder af kvinder, der i dag bliver gjort uarbejdsdygtige og får nedsat deres livskvalitet markant på grund af endometriosen?

 

Louise Dreisig (født 1978) er journalist og vært på DR. Uddannet fra DJH 2005 og har arbejdet på DR Sporten, Aftenshowet og P4 København samt været ansat som pressekoordinator i Dansk Håndbold Forbund. Gift med Martin og mor til Irene og Buster.

Bloody Hell er Louise Dreisigs første bog.

 

 

 

Udkommet den 9. oktober 2020

Selvlært

– En biografi om Benny Engelbrecht

Af Flemming Sørensen

 

Mønsterbryder. At Benny Engelbrecht skulle blive toppolitiker og minister lå ikke i kortene. En svær start på livet i en dysfunktionel og sygdomsramt familie på Amager satte sine begrænsninger, men flid, evner og erfaring fra livets skole fik mange sønderjyder til at stemme Benny ind i Folketinget. Biografien ‘Selvlært’ er skrevet af hans bror, Flemming Sørensen, og bringer læseren særlig tæt på både den vanskelige barndom, de udviklende ungdomsår i erhvervslivet og gennembruddet som markant socialdemokrat. Benny Engelbrecht fortæller om sin karriere som politisk brobygger med højdeskræk, om sit personlige liv, sine politiske visioner og giver et særligt indblik i livet som minister i den svære coronakrise. Han fortæller om et atypisk liv som mønsterbryder uden uddannelse i en verden præget af akademiske karrierepolitikere. Om sin passion for musik og om, hvad der driver ham – også uden for politik.

 

Uddrag:

‘Bennys vej til en plads i toppen af dansk politik har absolut ikke været nem. Uden at overdrive kan man vist roligt konstatere, at vi kommer fra en dysfunktionel familie, hvor vi hver især lærte at tage vare på vores eget liv. Og det har præget os på godt og ondt. Benny er i dag det folketingsmedlem, der har den korteste formelle uddannelse. Han forlod folkeskolen med en 9. klasses afgangsprøve – og hans bestræbelser på at få en studentereksamen sluttede efter få måneder i gymnasiet. Til gengæld har han studeret i det, der med en floskel kaldes livets skole. Og det kan man faktisk godt blive ganske klog af’. (Fra bogens forord).

 

Om forfatteren:

Flemming Sørensen, født 1956 på Amager. Journalist og forfatter. Har arbejdet som journalist på bl.a. Ekstra Bladet, Den nye Demokraten og Ritzaus Bureau. Har desuden været ansat af Socialistisk Folkeparti, været informationschef i DSB restauranter og kiosker a/s samt lektor på Danmarks Journalisthøjskole gennem 13 år. Har drevet selvstændig konsulent – og skribentvirksomhed siden 2001. Har udgivet en række bøger om bl.a. jour ­ nalistik og politik, blandt dem De politiske håndværkere – om magt, indflydelse og resultater på Christiansborg sammen med broderen Benny Engelbrecht i 2017.

 

 

 

Udkommet den 18. september 2020

Touchdown

– 100 år med NFL.
Mændene. Magtkampene. Milepælene

Af Jeppe Dong Abrahamsen

 

I 1920 stiftede foretagsomme mænd en professionel footballliga i en bilforretning i Canton. Dengang havde de færreste fantasi til at forestille sig, at NFL skulle blive en milliardindustri og gøre Super Bowl til en slags national helligdag.

 

‘TOUCHDOWN. 100 år med NFL. Mændene. Magtkampene. Milepælene’ går tæt på forvandlingen og skildrer spillets og ligaens udvikling gennem 100 år. Det er fortællingen om, hvordan superstjerner som Tom Brady har leveret magiske øjeblikke, og ikoniske trænere som Bill Walsh revolutionerede spillet, mens visionære ledere overvandt økonomiske trængselstider, interne slagsmål og truslen fra rivaliserende ligaer og via en banebrydende forretningsmodel og et tæt parløb med tv skabte en succes uden sidestykke i amerikansk sport. Men det er også fortællingen om, hvordan NFL overlevede Depressionen og Anden Verdenskrig og fodslæbende slog et slag for racelighed. Om hvordan NFL navigerede igennem de tumultariske 1960’ere med mordet på en præsident, lammende strejker i 1980’erne, terrorangrebet i 2001 og fik tusindvis af danske tv-seere til at sidde sent oppe søndag efter søndag.

 

Jeppe Dong Abrahamsen (f. 1981) arbejder som journalist på Politiken og har dækket NFL siden 2006 for både metroXpress, B.T. Sporten, Tipsbladets årlige NFL-magasin og netmediet Kongressen.com. Han har tidligere boet og studeret i San Francisco og blandt andet overværet Super Bowl på stadion. Desuden har han dækket to amerikanske præsidentvalg. ‘TOUCHDOWN’ er hans første bog

 

 

 

Udkommet den 11. september 2020

Blå vinter

– Det borgerlige Danmarks kollaps

Lars Løkke Rasmussesn VLAK-regering 2016-2019.

 

Da Lars Løkke Rasmussen dannede sin sidste regering i november 2016, bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, var landets økonomi i god form efter finanskrisen, og i verden rundtom blæste borgerlige vinde. Alligevel blev det til to et halvt års politisk handlingslammelse for en regering, der tumlede retningsløst omkring i enkeltsagspolitik og kritik fra alle kompasretninger.

Blå vinter er en personligt ført politisk journal over to et halvt år med lovgivning dikteret af islamofobisk nationalkonservatisme og Twitter-politik. De lovede skattelettelser udeblev, mens nogen sad oppe i træet, og andre testede grænserne for Grundloven og de internationale konventioner. I midten stod en statsminister, der tilsyneladende ikke vidste, hvad han selv ville. Resultatet blev en flosset velfærdsstat, et Danmark i ubalance med øget afstand mellem rig og fattig, mellem land og by, og en udhuling af såvel humanistiske idealer som retssamfundets kerneværdier.

Kaare R. Skou (f. 1947) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Han har været ansat i Boligministeriet, Københavns Radio, Nordisk Råd, Radioavisen og TV 2. I 30 år var hans arbejdsplads Christiansborg. Kaare R. Skou er forfatter til en række bøger om politik og politisk historie, senest biografien over justits – minister P.A. Alberti, Magtens forblændelse, en ”kogebog” i det danske demokrati Folkestyret i arbejde og bogen 520 dage der forandrede Danmark om Lars Løkke Rasmussens første regering. Han er en meget brugt foredragsholder om dagens politik, livet på Christiansborg og vores politiske historie

 

 

 

Udkommet den 3. juni 2020

Suzuki-Torben

– Mit liv, min kamp

 

Suzuki-Torben blev landskendt, da han i al hemmelighed blev fotograferet med politikeren Henrik Sass Larsen på et værtshus i Køge. Suzuki -Torben var et højtstående medlem af Bandidos, og mødet mellem rockeren og politikeren blev skæbnesvangert for Henrik Sass Larsen. Denne bog fortæller Suzuki -Torbens egen historie.

Suzuki -Torben voksede op i et arbejderhjem, han kom ind i rockermiljøet og blev, som han selv kalder det, udsat for en hård og uretfærdig behandling af systemet. Utrættelig og i årevis kæmpede han med myndighederne for at få lov til at se sit barn. I bogen stilles der spørgsmål ved, om retssikkerheden også gælder for personer, der lever på kanten? Og så er Suzuki-Torben – mit liv, min kamp en fortælling om en mand, der har levet et usædvanligt liv i de tidlige motorcykelmiljøer, og som hele vejen igennem har sat en ære i at have fast arbejde.

PETER GRØNLUND (født 1970) har specialiseret sig i danske undergrundsmiljøer og subkulturer. I sit forfatterskab kredser han om samfundets skyggesider og de skæve eksistenser. Peter Grønlund er en hyppigt brugt foredragsholder og benyttes ofte som kommentator, når unge fra subkulturerne stikker hovedet frem og skaber overskrifter. Suzuki-Torben – mit liv, min kamp er Peter Grønlunds 19. bog. Udvalgte titler: Subkultur – undergrund og modkultur (2010), Kategori C – hooligans i Europa (2011), Fængselsliv (2016), Lonne – en gangsters livshistorie (2017), Der hvor solen aldrig skinner (2019).

Rettelse:

I kapitlet ‘Poul’ har der desværre indsneget sig fejl i den oprindelige udgave af bogen. I kapitlet udnævnes en forkert person til at være tilrettelægger på et tv-dokumentarprogram. Forlaget har overbragt en undskyldning og beklagelse til den pågældende person, som ikke har noget med tv-programmet at gøre, men som i stedet har produceret radioprogrammer om det samme emne. Vi retter fejlene i de digitale versioner af bogen, og i kommende oplag af bogen.

 

 

 

Udkommet den 15. maj 2020

Gå langt!

En guide til dig, der er vild med at vandre

 

Er du en af de efterhånden mange danskere, der drømmer om at gå langt? Om at vandre 200, 500, 800 eller mange tusinde kilometer?

En vandring i uger eller måneder er et ambitiøst mål, som kan ændre dit liv, men som kræver forberedelse, hvis du vil have en chance for at nå målet. Gå langt! kommer omkring alle aspekter i forberedelsen: fra den fysiske træning til den mentale, valg af udstyr, overblik over økonomien, fordele ved at gå alene eller med en makker, samt en grundig gennemgang af den optimale kost, så du har energi og kræfter til at komme hele vejen.

Gå langt! er skrevet af Gitte Holtze, som i 2018 gik den godt 4.200 kilometer lange Pacific Crest Trail fra Mexico til Canada og året efter den franske Camino på knapt 800 kilometer. I bogen deler hun sine egne erfaringer fra de to lange vandreture, mens de faglige input indenfor områderne fysiologi, psykologi og ernæring kommer fra henholdsvis en fysioterapeut, en mentalcoach og en sportsdiætist.

Bogen indeholder også en samtale med filosoffen Peter Tudvad, for vandring handler ikke bare om at gå, det handler også om, hvad det kan gøre for os mennesker på et eksistentielt plan. I bogen er der også inspiration til 24 lange ruter rundt om i verden.

 

Om forfatteren

Gitte Holtze (født 1973) er journalist og har i 11 år været ansat på Berlingske som bl.a. rejseredaktør. Hun er nu freelanceskribent og foredragsholder.

Hun har tidligere skrevet bogen “Jeg lever” om sin 4.265 kilometer lange vandring ud af en livskrise på Pacific Crest Trail mellem Mexico til Canada, samt e-bogen “Manden mod tinderne” om en dansk forretningsmand, der som den hurtigste i verden besteg de højeste tinder på verdens syv kontinenter.

Hendes passion er outdoorliv, og hun har bl.a. været på bjergtoppe i Rusland, Nepal og Afrika, og vandret i Alperne, Norden, USA samt den franske Camino.

Hun er opvokset i Jylland og bor nu i Nordsjælland

 

 

Udkommet den 27. februar 2020

Amerika, hvor er du?

Af David Trads

 

Da Donald Trump blev valgt til USA’s præsident, var det, som om der blev sluppet en hest løs på hospitalet. Det var aldrig sket før. Ingen anede, hvad der ville ske. Alle normale analyser blev sat ud af kraft. Amerika blev svær at genkende. De alliancer, vi var trygge ved, er rystet.

 

David Trads, en af vores bedste USA-analytikere, kender supermagten ind og ud. Han har boet og arbejdet der i mange år, men alt det, han troede, han vidste, blev vendt op og ned, da Trump kom til. Han stiller i bogen et afgørende spørgsmål:

’Amerika, hvor er du?’

 

Trads svarer gennem ti hæsblæsende, stærkt personlige kapitler på, hvad i alverden der sker i USA. Han giver et enestående indblik i, hvilke enorme forandringer, som amerikanerne har oplevet gennem de 35 år, han selv har kendt landet.

 

Det vildeste trip i verden lige nu foregår i Amerika. Tag med forfatteren på et klassisk amerikansk roadtrip – gennem storbyerne New York, Washington, Miami, San Francisco og Austin til provinserne i Michigan, Pennsylvania, South Carolina, Ohio og Wisconsin.

 

Om forfatteren

David Trads (født 1967) er journalist, kommentator og forfatter. Har boet i USA i flere omgange – fra Michigan i 1980’erne til Washington, D.C. i 2010’erne. USA-kommentator på tv, radio og print. Sammen med Mads Fuglede vært på podcasten ’Kampagnesporet’. Tidligere korrespondent i Latinamerika, Rusland og USA. Forhenværende chefredaktør på Information. Forfatter til adskillige bøger om dansk og global politik.

 

 

Udkommet den 7. februar 2020

Uffe mod magten

Af Morten Reimar

 

Uffe Elbæk og Alternativet bragede ind i Folketinget i 2015 på en grøn bølge af optimisme og opdrift. Men den politiske virkelighed ramte hurtigt og hårdt. Flere havde svært ved at leve op til idealerne, mange gav op, og for de tilbageblivende var det et forandret parti, der gik til folketingsvalg fire år efter festen.

Samtidigt bliver Alternativet udfordret af ydre fjender. De røde partier forsøger at omfavne dem til døde for at få deres vælgere tilbage, og snart har de fleste partier adopteret Alternativets stærkeste våben – deres grønne politik. Alligevel vil Alternativet forsøge at gøre Uffe Elbæk til statsminister.

Reporter Morten Reimar har haft unik adgang til at følge Uffe Elbæk og resten af det til tider kriseramte parti op til og under valgkampen i 2019. På baggrund af 10 måneders intenst feltarbejde giver Uffe mod magten et enestående og dramatisk indblik i aktuel dansk politik.

 

Om forfatteren

‘Uffe mod magten’ er skrevet af Morten Reimar (f. 1993). Han er uddannet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2017 og har skrevet reportager, portrætter og features til en række dagblade og magasiner, især Euroman, Zetland, Ud&Se og Berlingske. Tidligere har han udgivet fire digtsamlinger.

 

 

Udkommet den 24. januar 2020

Nikolaj

Fra legebarn til verdensmester. Historien om Nikolaj Jacobsen

Af Kurt Lassen

 

Som spiller var Nikolaj Jakobsen en af verdens bedste. Tryllemusen kaldte de ham i storklubben THW Kiel. Da håndboldlandsholdets medaljeæra satte ind, satte en knæskade en stopper for drømmene i rødt og hvidt. En lynkarriere som træner med mesterskaber på stribe i Danmark og Tyskland tændte drømmen igen. Nu som landstræner. Og verdensmester.

Læs hele historien om legebarnet Nikolaj Jacobsens liv og karrierevej fra fløj i fynske GOG til verdens bedste landstræner.

 

 

Udkommet den 7. november 2019

Det hærdede stål

Historien om Enhedslistens første 25 år i Folketinget

Af Kim Kristensen

 

På 25 år er Enhedslisten gået fra at kæmpe med spærregrænsen til at blive det største parti på venstrefløjen. Hvordan lykkedes denne revolution af det revolutionære parti? Hvordan blev så mange små venstrefløjlsfraktioner samlet til et parti, der skaber resultater og har folkelig opbakning?

‘Det hærdede stål’ går bag kulisserne og de røde paroler og graver dybt i Enhedslistens dramatiske historie. Via samtaler med hovedpersoner, adgang til partiets arkiv samt hemmelige papirer, følger vi udviklingen fra den spæde start i 1994, hvor liste Ø første gang kom i Folketinget, til et moderne indflydelsesrigt parti i 2019. Vi kommer tæt på de store personopgør, og de svære dilemmaer, når principper står i vejen for praktisk politik og kampen for at give venstrefløjen indflydelse.

 

 

Udkommet den 20. september 2019

CARL
Prisen for et liv i politik

Af Carl Holst

I samarbejde med Bent Winther

 

Carl Holst var hårdt ramt. I mange måneder var han en fast del af alle danske mediers politiske dækning. Den ene kritiske anklage mod den nye forsvarsminister og tidligere formand for Region Syddanmark afløste den anden. Efter 93 dage måtte han gå af som minister og kort efter tage orlov fra Folketinget. Det var i efteråret 2015. Carl Holst blev efterforsket af politiet, undersøgt af Statsforvaltningen, kulegravet af medierne, og en advokatundersøgelse var sat til at vende hver en sten. Først næsten to år senere blev han renset – frifundet for alle anklager.

CARL er Carl Holsts egen beretning om, hvad der skete, da han blev kastet ud i sit livs nedtur, mistede en del af troen på retssamfundet, det politiske system og ikke mindst den frie presse.
CARL er også en detaljerig fortælling om et kammeratskab siden ungdommen med Lars Løkke Rasmussen og om den krise, Venstre havnede i, da partifæller i foråret 2014 forsøgte at begå et “kongemord” – en krise, der fem år efter stadig præger Venstre.

CARL er historien om højskolebarnet fra Rødding, der altid gik med bare tæer, fulgte i sin fars fodspor, blev lærer, politiker og endte som glad grundtvigianer og “konge af Sønderjylland” efter et biluheld, der nær havde kostet ham livet.

 

Citater fra CARL

“Jeg er både bekymret og bange og befinder mig vel i noget, der bedst kan betegnes som en slags ‘undtagelsestilstand’. For første gang i mit liv føler jeg, at jeg har tabt kontrollen med mit liv og har svært ved at se lyset”.

“Jeg forsøgte uden held at ringe til Lars Løkke et par gange, men han ringede ikke tilbage. Og jeg tror ikke, at det var et udtryk for, at han ikke havde mit telefonnummer. Der har i hvert fald været andre tidspunkter i vores indbyrdes relation, hvor han ikke har haft problemer med at huske det”.

“Jeg kunne med det samme se, at der var tale om alvorlige anklager, men også, at rapporten var fuld af fejl og falske påstande (…) Ting, som jeg slet ikke kunne genkende, og andet, der bare var helt hen i vejret”.

“Vi kan i Venstre ikke skyde skylden på medierne, for det, der blev sagt og skrevet om motiver og bevæggrunde, var vand ved siden af, hvad vi sagde til hinanden på tomandshånd (…) På den måde er vi i Venstre blevet en dysfunktionel familie, som lever på traumerne af det svigt, der ligger i utroskab”.

 

 

 

Udkommet den 29. april 2019

Der hvor solen aldrig skinner
– skæbnehistorier fra danske fængsler

Af Peter Grønlund

 

Der findes mange myter og forestillinger om hvordan det er at sidde i fængsel i Danmark: Det er en feriekoloni. Bander og rockere styrer med vold og terror. Man bliver mere kriminel af at sidde i fængsel.

‘Der hvor solen aldrig skinner’ går bag om myterne og skildrer via en række skæbnefortællinger den sande historie om hverdagen bag de høje ringmure. Ærligt, råt og uden moraliseren om rigtigt og forkert fortælles historien om en ung drabsmand, der afsonede i Horsens Statsfængsel, en graffitimaler, der røg på sygeafdelingen på Vestre fængsel og narkohandleren, der fik en straksdom på et års fængsel, som han afsonede blandt brutale indsatte i et arresthus. Om den autonome, der smed æg i hovedet på statsministeren og mange andre historier fra indenfor murene. I bogen kommer læseren helt tæt på hverdagen blandt langtidsfanger i lukkede fængsler og kortidsfanger i åbne fængsler, og giver et ærligt billede af hvordan det rent faktisk er at sidde i fængsel i Danmark.

 

250 sider

 

 

 

Udkommet den 14. marts 2019

JEG LEVER
4265 kilometers vandring gennem en livskrise

Af Gitte Holtze

 

Da Gitte Holtze tog afsted på 4.265 kilometers vandring fra Mexico til Canada, var hun et sort sted i sit liv. Hun var blevet skilt, hendes far var død, hun havde mistet den identitet, hun havde i kraft af sit job, og hun havde det sidste år været fanget i et giftigt forhold til en mand, der havde slået buler i hendes selvværd. Pacific Crest Trail er en af verdens længste vandreruter, og vi er med Gitte, når hun kæmper sig vej gennem den barske natur – fra brændende ørkenhede til vilde floder i bjergene, med sult, tørst og udmattelse, uventede begivenheder, møder med vilde dyr og med mennesker, der på forskellig vis forandrer hende. Hun er ofte udenfor sin komfortzone, men for hvert skridt mod Canada kommer hun tættere og tættere på sig selv og sit mål om at finde ro og retning i sit liv.

 

Citater:

‘Ørkenen var hed, ørkenen var støvet, ørkenen var kvælende, ørkenen var brændende og én lang stejl læringskurve i at bevæge sig gennem et landskab og et klima, som mennesker ikke var skabt til at være i. Men nogle dage var værre end andre, og det her var en af dem. Selv om Canada var det, jeg bogstaveligt talt havde gået imod de sidste 146 dage, var mit vigtigste mål med at være her ikke at nå Canada. Mit vigtigste mål var at nå mig selv.’

‘Jeg var lykkelig. Jeg var lykkelig på den måde, man er, når alting, uden at man egentlig ved hvorfor, går op i en højere enhed.’

‘Da vi var gået i seng i cowboyværelset i Chemult, havde vi igen haft et af de sammenstød, der bundede i vores personligheder. Vi havde haft forsoningssex, men uden forsoningsdelen.’

‘Jeg var her, og selv om det var varmt og støvet, og det blæste, og lyden af vindmøllernes snurrende vinger var enerverende, var der ingen andre steder i verden, jeg havde mere lyst til at være. Jeg var i live, og jeg kunne mærke det’

Om forfatteren: 

Gitte Holtze (født 1973) er journalist og har i 11 år været ansat på Berlingske som bl.a. rejseredaktør. Hun er nu freelanceskribent. Hun har tidligere skrevet e -bogen ‘Manden mod tinderne’ om en dansk forretningsmand, der som den hurtigste i verden besteg Seven Summits, de højeste tinder på verdens syv kontinenter. Hendes passion er outdoorliv, og hun har bl.a. besteget bjerge i Rusland og Nepal og vandret i Alperne, Marokko og Norden. Hun har som rejsejournalist besøgt over 40 lande og har desuden boet to år i Canada. Hun er opvokset i Jylland og bor nu i København.

324 sider

 

 

 

Udkommet den 20. februar 2019

En ægte liberal
– Venstremanden, der ikke vil tie stille

Af Bent Winther og Jan E. Jørgensen

 

Hvilken retning skal Danmark tage efter valget? Den nationalkonservative, hvor Dansk Folkeparti svinger taktstokken, eller en åben og frisindet, som er rodfæstet i det oprindelige Venstre, Danmarks liberale parti. Jan E. Jørgensen er ikke i tvivl. Han har været liberal siden han var 14 år, synes at de konservative er kommet til at fylde for meget, og er noget så sjældent som en politiker, der siger sin mening.

WTF – What The Fuck – skrev han på Twitter, da partifællen Marcus Knuth havde rost det højreorienterede AfDs fremgang i Tyskland. Han var imod forbud mod burka og niqab og fandt det ufølsomt, da Inger Støjberg fejrede 50 udlændingestramninger med en kage.Smykkeloven betød, at han havde svært ved at se sig selv i spejlet. Som politiker skal man tale til kongen frem for til stodderen og ikke lade sig styre af en frygt for terror, som er blæst ud af proportioner.

Juristen Jan E. Jørgensen går ind for fri hash, en afskaffelse af værnepligten, korsang og meget mere, som han argumenterer nøgternt for i interviewbogen, der også beskriver en københavner og rådmand på Frederiksberg, der elsker sin by. Han satte stor pris på den retning, som Uffe Ellemann-Jensen og Peter Brixtofte trak partiet i – væk fra halmballerne og ind på stenbroen, hvor der er frihed til at være den, man er.Kirsten Birgit fra Den Korte Radioavis mener, han er Superman. Selv beundrer han den franske præsident Macron, men mener ikke, at det er nødvendigt at stifte et nyt parti i Danmark. Vi har jo Venstre – Danmarks Liberale Parti.

 

 

Udkommet den 23. oktober 2018

Kampen om Socialdemokratiet
– erindringer om magt og politik

Af Karl Hjortnæs

 

Socialdemokratiet har de seneste årtier gennemgået hårde interne kampe –mellem de røde og de blå, om udlændingepolitikken og om den røde tråd i det gamle arbejderparti.

Mette Frederiksen går nu målrettet efter at blive Danmarks næste statsminister, og sådan er det, når man er Socialdemokratiets formand: Det er et ubønhørligt krav, at man skal vinde magten. Men hvad skal den bruges til – hvad betyder det at være socialdemokrat i dag?

Karl Hjortnæs har været socialdemokrat i en menneskealder og følger stadig med i de indre linjer i Socialdemokratiet, og han er urolig for, hvor hans gamle parti er på vej hen.

I bogen her giver han et til tider kontroversielt og afslørende portræt af partiets nyere historie. Vi får et indblik i livet som politiker og minister, og så får vi en skarp iagttagers usentimentale blik på, hvor Socialdemokratiet står i dag – råt for usødet.

 

 

Citater fra bogen:

Da jeg satte mig på stolen ved siden af Per Hækkerup, så han køligt på mig, tog cigaren ud af munden og spurgte, om jeg havde fået tilladelse til at sætte mig der. Skal man bede om tilladelse til det?” fik jeg noget overrasket fremstammet. ”Ja, det skal man,” sagde Per. O.k., tænkte jeg, unge, nyvalgte medlemmer må nok finde sig i at blive mobbet en lille smule, så jeg spurgte ydmygt: ”Jamen så vil jeg da gerne spørge, om jeg må sætte mig her ved siden af dig?” Med en stemme, der ikke var til at tage fejl af, svarede han kort: ”Nej, det må du ikke.”

Socialdemokratiet er sat i verden for at varetage den arbejdende befolknings interesser i et modspil til den magt, som pengene repræsenterer. Det forstod Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon aldrig. Nu er de forsvundet helt ud af dansk politik – næsten lige så hurtigt og pludseligt, som de kom ind.

 

 

Udkommet den 11. oktober 2018

Caroline Wozniacki – Comeback.

Hele historien. Fra barnestjerne til verdensklasse.
260 sider.

Af Kurt Lassen

 

Caroline Wozniacki ville erobre hele verden med en tennisketsjer. Satte ord på ambitionen i interviews som 11-årig barnestjerne i Danmark, at hun ville være nummer ét på verdensranglisten og vinde alle fire Grand Slams. I et familieprojekt med sin far som primus motor og træningsmakker satte hun handling bar ordene. Kort efter sin 20 års-fødselsdag overhalede hun sit idol Serena Williams på verdensranglisten og sad på tronen i 67 uger. Da havde hun været i sin første Grand Slam-finale i US Open, men triumfen lod vente på sig

Efter sejre på stribe på WTA Touren, præmie- og sponsorindtægter i dobbeltcifret millionklasse i årevis klingede topplaceringen af. Verdensranglisten blev en glidebane, et aflyst celebrity-bryllup med golfstjernen Rory McIlroy og en skade forstærkede nedturen. Helt ned til nummer 74. Indtil endnu et sejt træk fra fighteren på baglinjen. Caroline Wozniacki udstak kursen mod toppen igen. I løbet af halvandet år skulle hun vende tilbage som vinder af kvindernes sæsonfinale. Og tilbage som nummer ét i verden, da hun endelig fik opfyldt sin drøm om en Grand Slam-triumf. Et comeback i karrieren. Akkurat som et forrygende comeback i finalen i Australian Open i slutningen af januar 2018, da hun slog topseedede Simona Halep i tre sæt.

Her er historien om, hvordan det hele begyndte. Hvordan det fortsatte. Og hvordan Caroline Wozniacki viste verden, hvad der skulle til for at generobre den…

 

Citater:

”I historisk international forstand hjalp titlen i Melbourne hende godt på vej. I mine øjne er hun nu helt sikkert et Hall of Fame-navn som to gange nummer ét ved årets slutning og to finaler i US Open oveni. Hun har vist en konstant styrke og næsten et årti som prominent figur i sporten.”

Christopher Clarey, tennisjournalist og kommentator for New York Times.

 

”Da jeg udtalte, at jeg aldrig troede, hun ville vinde en Grand Slam, var det baseret på, at jeg ikke syntes, hun var verdens bedste tennisspiller. Der er en forskel på at ligge nummer ét på ranglisten og at være verdens bedste tennisspiller. Jeg syntes, hun var dygtig, rigtig dygtig, men hun var ikke verdens bedste tennisspiller. Hun kunne ikke slå en bule i en blød hat, hendes forhånd var dårlig, baghånden var verdensklasse, serven ikke speciel god, hun kom aldrig til nettet. Hun lukrerede på modstandernes fejl, og det kunne du på det tidspunkt. Derfor, hvis du ser hende dengang og i dag, er det jo en helt anden tennisspiller. Også taktisk, mentalt og modenhedsmæssigt er hun et helt andet sted. I dag slår hun et hav af vindere med sin forhånd, laver et hav af esser. Hun forstår at mikse spillet, går frem, når muligheden er der. Hun er en helt anden tennisspiller. Hun er en helt anden person, vil jeg påstå. Hendes sejr i Australian Open er den største individuelle idrætspræstation i Danmark nogensinde.

Peter Bastiansen, tenniskommentator, tidligere spiller og turneringsdirektør.

 

”At overføre Piotrs træningsfilosofi til talentudviklingen i Danmark holder ikke. Jeg tror ikke, der er mange danske børn, der i en så tidlig alder vil kunne tåle en så stor fysisk og mental belastning. Derudover er der nok heller ikke mange børn eller forældre, der ønsker, at størstedelen af deres barndom og teenageår i den grad skal styres af en forælder. Vel kræver det ofre at nå til tops i sportens verden akkurat som i det almindelige arbejdsliv, men risikoen for, at det går galt i en meget tidlig alder, er i dette tilfælde meget stor. Man kan jo spørge om, det er det, vi vil i Danmark?

Idrætsforsker Lars Bojsen Michalsik.

 

Udkommet den 23. maj 2018

Folkesocialisten

SFs historie fortalt af Aage Frandsen

Forord af Holger K. Nielsen

 

Folkesocialisten er SF’s historie set indefra gennem knap et halvt århundrede. Fra tiden med Aksel Larsen, Sigurd Ømann, Gert Petersen og Holger K. Nielsen, Økonomisk Demokrati, EU-afstemning og kvindernes krav på indflydelse til Villy Søvndal, Thor Möger og Annette Vilhelmsen – og meningsmålinger, der sendte partiet til tops, hvorfra der var langt at falde.

Aage Frandsen tager læseren med hele vejen: fra røgfyldte ledelsesmøder med elefantøl på bordet, landsmøder i gymnastiksale og flere døgn lange diskussioner om at finde en demokratisk udgave af socialismen. Og til en topstyret og trimmet organisation, hvor popularitet skulle omsættes til indflydelse – og hvor det hele strandede i det sorte tårn på Amager. En stor del af bogen er helliget SF’s tumultariske vej til regeringsmagten, den efterfølgende nedsmeltning og kampen for at finde tilbage til det gamle SF.

Folkesocialisten er på den måde også historien om, hvordan dansk politik har ændret sig. Hvordan der er blevet længere fra vælgere og partimedlemmer til ledelsen på Christiansborg – hvor medlemsdemokrati og dialog om værdier og ståsteder måske er gået tabt undervejs.

 

Citater:

”Jens Maigaard gav mig nogle gode råd. Der var to personer, jeg skulle vare mig for at tale med. Den ene var en bestemt journalist på Ekstra Bladet. Han have fået politikere til at tale over sig og bragt de pågældende i store vanskeligheder. Den anden var ansat på den sovjetiske ambassade – som spion, sagde Maigaard.”

”Ruth Olsen var initiativtager, og på et møde i folketingsgruppen fortalte hun, at hun var i gang med at organisere et kvindemøde i SF. Morten Lange så mildt sagt forbløffet ud … På landsmødet i 1974 blev ligeretsprogrammet vedtaget som SF’s politik. Det var efter nogle aktive kvinders ønske sat på dagsordenen kl. 9.00, så det kunne blive vedtaget ud fra en forventning om, at nogle af de mænd, der var imod programmet, ikke var helt vågne.”

”Anne Baastrup talte med meget store bogstaver og gav på en meget entydig måde Villy besked om, at det ikke var rimeligt over for f.eks. Pernille Vigsø, som var meget mere kvalificeret end nogle af dem, Villy havde udpeget. Villy så bare træt ud.”

”Jeg syntes i flere henseender, at det var svært at genkende mit parti – det var, som om kampen for at få del i regeringsmagten, overskyggede det politiske indhold og dermed også, hvad magten skulle bruges til.”

”Resultatet ved folketingsvalget i 2007 styrkede dem, der mente, at SF kunne blive et rigtig stort parti – ja, måske endda det dominerende parti i det 21. århundrede, som det blev udtrykt. Umiddelbart var min reaktion, at så mange folkesocialister er der ikke.”

”Mens jeg var formand, tog jeg ingen store beslutninger uden først at have rådført mig med Aage. Fordi jeg stolede på hans vurderingsevne og vidste, at jeg efterfølgende kunne regne med ham, også selv om jeg kom i modvind.”
Holger K. Nielsen, i bogens forord.

 

Aage Frandsen har i årtier spillet en central rolle i SF, som han har været medlem af siden 1964, bl.a. som medlem af hovedbestyrelsen 1972-2006. Han var der, da SF i 1970 stredes med den revolutionære venstrefløjs antidemokratiske tendenser. Han var med til at give partiet ansvar og indflydelse i 1990’erne, og han spillede en central rolle i de interne debatter under og efter regeringsdeltagelsen fra 2011.

 

Udkommet den 12. april 2018

David Bowie. Et liv.

Af Dylan Jones

 

‘David Bowie. Et liv’ er anderledes end de bøger, der tidligere er udgivet om den berømte rockstjerne. Biografien er researchet og skrevet efter Bowies død, og forfatteren har interviewet over 180 personer tæt på legenden. Venner og rivaler, elskere og fans, musikere og samarbejdspartnere. Nogle af dem har aldrig tidligere talt om deres forhold til Bowie.

Biografien udfolder fortællingen om forstadsdrengens vej til stjernerne, hans kunstneriske og personlige udvikling, formet af forholdet til sin skizofrene halvbror. Vi følger en arbejdsom Bowie, der kunne skabe revolutionerende musik, men også var en beregnende personlighed, der koldt kunne forlade sine kammerater, når han ikke længere havde brug for dem. Et socialt dyr, der bevægede sig rundt i alle miljøer. Feste med John Lennon, spise middag med Frank Sinatra og danse med skuespilleren Susan Sarandon og modellen Iman. Bowie kunne det hele. Kilderne tager læseren med ind i de studier, musikscener, stuer og soveværelser, de delte med Bowie. En stærk fortælling om en mand, der gennem 40 år bevægede millioner af mennesker over hele verden.

 

Citater fra bogen:

Jeg forelskede mig i David Jones, jeg forelskede mig ikke i David Bowie. Jeg kan huske engang, vi var ude at spise, og snørebåndene på mine løbesko var gået op. Og David var nede på knæ midt på gaden for at binde dem for mig. Jeg tænkte ved mig selv, det her er en, det er værd at holde fast på.
Iman, model og hustru

Der var tidspunkter, hvor han tog så meget kokain, at han hældte fire bunker ud forskellige steder i studiet, så han ikke behøvede at flytte sig for at tage det.
Harry Maslin, producer

Sex var hans store flugtmulighed. Jeg ved, at han havde sex med lige så mange kvinder, som jeg har kendt. Det var nonstop. Måske tusindvis. Af alle farver: japanere, kinesere, amerikanere, sorte piger, grækere, piger, piger, piger .
Glenn Hughes, Deep Purple

Når man tænker på, hvad jeg har været igennem, så er jeg en heldig skid. Det er kvalmende, det ved jeg godt, men jeg er forelsket i min kone. Jeg har stadig mit helbred, og jeg elsker mit job. Så skyd mig bare.
David Bowie

 

Det skriver medierne:
Det er en guldmine af anekdoter. (..)Tæt på at være den autoritative biografi.
The Irish Times.

Dylan Jones løfter biografi-kunsten til et filmisk niveau. Scene for scene er det filmen om Davis Bowies liv.
Robert Greenfield, forfatter

Der har været mange bøger om David Bowie, både før og efter hans død, men Dylan Jones’ er blandt de bedste, og den mest afslørende.
The Guardian

Jones’ værk om Bowie tjener som den ultimative historie om stjernens liv og musikalske rejse
Billboard

 

Design: Sune Ehlers

Fotograf: Klaus Thymann

 

Udkommet den 4. april 2018

Blå blink i bakspejlet

En virkelig fortælling om et ungdomsliv i kriminalitetens overhalingsbane

 

Kasper Holtze har levet et liv på kanten. Tyveri, hashsalg og biltyverier. Han var et socialt udsat barn. Faderen døde, skolesystemet svigtede, og så var vejen banet for en kriminel løbebane, hvor fængslet både var et ødelæggende helvede og en tryg havn med faste spisetider.
Kasper er kendt fra TV2-serien Født til fængsel? og har tilbragt mange år af sit unge liv bag tremmer. Han har aldrig haft et kørekort, men har kørt bil det meste af sit voksenliv. I stjålne biler. Han forsøgte at køre fra halvdelen af Sjællands politistyrke efter et bankrøveri. Det gik rigtig galt, og han betalte en høj pris.
Kasper Holtze brugte tiden i fængslet til at tegne og skrive, og det er blevet til bogen Blå blink i bakspejlet. En beretning bag facaden, hvor han ærligt fortæller om et hårdt levet liv, han kæmper for at lægge bag sig. For at leve en nogenlunde normal tilværelse.
En dokumentarisk fortælling om et liv i kriminalitet.

 

Kasper Holtze er født i 1990, og Blå blink i bakspejlet er hans første bog.

 

‘Der blev røget mange joints og taget mange streger den nat. Da vi nærmede os den meget tidlige morgen, spurgte Carl, om vi ikke skulle gå en tur ud og få noget luft. Laura, Carl, Johan og jeg forsøgte lydløst at bevæge os ned af den gamle trappe, hvilket gik temmelig skidt, eftersom de halvløse trin knirkede voldsomt under vægten af vores mange forsigtige, men afslørende skridt.

Udenfor var luften frisk. Man kunne næsten smage den stadig faldende morgendug. Tidsfornemmelse havde jeg ikke meget af, men jeg kunne se, at solen inden så længe ville kaste sine første diskrete stråler ind over landet.

– “Skal vi lave nogle penge?” spurgte Carl alvorligt og så rundt på os.

Jeg havde ikke lavet kriminalitet som sådan før, og jeg anede ikke, hvordan han havde tænkt sig at “lave” penge, så jeg forholdt mig tavs.

– “Hvordan skal vi gøre det?” spurgte Laura ligegyldigt. Jeg fik næsten et indtryk af, at hun havde prøvet det før.

– “Vi laver et knæk. Vi går bare lige en tur rundt og kigger,” svarede Johan og tændte sig en cigaret. Jeg gjorde det samme, for jeg var ikke helt tryg ved situationen. Alligevel fulgte jeg efter de andre, mens Carl førte an.’

 

‘Der var politibiler overalt. Betjente var sprunget ud af deres køretøjer og kom løbende mod os. En af dem nåede helt op og havde flået min dør op, men jeg fik gang i bilen og kørte modsat rundt i rundkørslen, før han kunne nå at rive mig ud.

Pludselig lød der høje brag bag os og lyden af projektiler, der hamrede gennem bilens karosseri, var ikke til at tage fejl af.

– “HVAD VAR DET?” skreg Kevin skræmt.

– “DE SKYDER EFTER OS, FOR HELVEDE. NED MED HOVEDET!” råbte jeg med høj kraft og forsøgte at se over rattet, mens jeg holdt mit hoved i sikkerhed.

Jeg forsøgte at blinke ind til siden for at signalere, at jeg havde tænkt mig at standse bilen. Der var ikke en eneste lampe tilbage i instrumentbrættet som lyste, så jeg måtte rulle vinduet ned og vinke for at tilkendegive min overgivelse. De forstod mit vink og lod være at påkøre mig yderligere, mens jeg trak ind til siden.

– “Lov mig at sige, jeg ikke havde noget med det her at gøre,” stammer Kevin pludselig, da bilen var næsten bragt til standsning.

– “Af hvad for noget?” spruttede jeg og kiggede på ham.

– “Du kan glemme det,” fortsatte jeg, og rev bilen ud på vejen igen.’

 

Design: Nanette Vabø

 

Udkommet den 8. marts 2018

Højt at flyve

Erindringer fra et liv i lys og skygge

Af Johan Schlüter

 

Johan Schlüter var helt deroppe. På stjernehimlen fløj han som én af landets mest velanskrevne og succesfulde advokater. Han havde det hele, men tabte det meste. Han mistede millioner på en langvarig retssag i Frankrig, og hans advokatfirma gik konkurs, fordi det skyldte mange millioner til underholdningsindustrien. En sag, der rammer Johan Schlüter hårdt, og nu under stor mediebevågenhed skal afgøres i retten i begyndelsen af 2018.

 

”Højt at flyve” er fortællingen om en mand, der gennem livet har kæmpet med sine indre dæmoner. I bogen fortæller han hele historien om op- og nedture. Om kolleger og venner, der svigtede. Om det hårde liv i den københavnske advokatverden, og om tilværelsen i toppen af det københavnske borgerskab. Om succes og lykkelige stunder. Men også om svære tider og depressioner, om konkurs og om om en familie, der blev ramt, men som har støttet ham hele vejen.

Johan Schlüter har skrevet sin livshistorie, og fortællingen overleverer han til fuld offentlig vurdering i ‘Højt at flyve’.

Fjenderne går ikke ram forbi, men den, han er hårdest ved, er sig selv.

 

Fra Højt at flyve:

Først sent gik det op for mig, hvor meget nedturen kom til at påvirke mine børn og børnebørn. Trine og Thomas, ja, naturligvis, de var jo ansat i firmaet, da konkursen indtraf. Men de andre? Hele familien? De levede jo deres liv, og jeg så kun min egen elendighed og var blind for, hvor dybt mit fald ramte dem. Julie åbnede mine øjne, efter at jeg en aften havde opført mig forfærdeligt og råbt min håbløs – hed ud. Hun sendte en sms til mig, som jeg ved modtagelsen blev noget stødt over, men som langsomt brød gennem min egoismes panser og gav mig ny erkendelse. I sin forståelige vrede over min opførsel skrev hun:

 

“Naturligvis forstår dine børn om – fanget af tragedien. Vi mærker den på vores krop hver evig eneste dag. Vi forstår, at vores far, som vi kendte ham, er væk – og muligvis aldrig har eksisteret som den klippe, vi troede han var. Det var åbenbart bare en glittet facade – helt uden dybde og uden noget virkeligt drive. En force, som i virkeligheden blev båret af andre menneskers ind – sats. Og deres falske klapsalver. Du har tilsyneladende slet ikke fattet, hvordan vi andre blev ramt af den misere, din partner har skabt. Hvordan dine børn og børnebørn lider både privat og professionelt. Tænk dig dog om”.

 

Design: Nanette Vabø

Forsidefoto: Lars Krabbe

 

Udkommet den 8. november 2017

DRAMA

En biografi om Ingolf Gabold

Af Kristoffer Zøllner

 

INGOLF GABOLD (født 1942 i Tyskland) var som succesfuld – og kontroversiel – dramachef i Danmarks Radio fra 1999 til 2012 ansvarlig for populære tv-serier som ’Nikolaj og Julie’, ‘Rejseholdet’, ‘Livvagterne’, ‘Ørnen’, ‘Borgen’ og ‘Forbrydelsen’.
Under hans ledelse vandt de danske serier fire internationale Emmy’er og genindsatte Danmark på det inter – nationale film -og tv-verdenskort, men Ingolf Gabold formåede også at sætte sig selv i centrum. I 2016 proklamerede han, at den udskældte tv-serie ‘1864’ havde været hans personlige slag mod nationalisme og Dansk Folkeparti – hvilket fik mange tidligere kolleger i tv-branchen til at tage afstand fra den pensionerede dramachef.
Journalisten Kristoffer Zøllner har – udover hovedpersonen – talt med de vigtigste aktører i Gabolds liv. ’Drama – en biografi om Ingolf Gabold’ er også historien om “tyskerungen”, komponisten, katolikken, hjertepatienten, tv-direktøren, romanfor – fatteren, faren og ægtemanden Ingolf Gabold, der i en alder af 75 år bestemt ikke er blevet mindre stridslysten. Tværtimod.

 

VI 68’ERE havde en klar holdning om, at alting var politisk. Det blev en eller anden form for mot – to. Det vil sige, at alle de valg, jeg har truffet, og alle de forfattere, som jeg har haft mulighed for at udvikle dramatik sammen med, har alle sammen været nogle, der – mere eller mindre eksplicit – beskæftigede sig med politik. Men når jeg siger “politisk”, bliver folk skræmt væk. Så jeg burde ikke have formuleret det på den måde. 
Jeg burde have sagt, at ‘1864’ var et slag mod nationalisme og ikke mod Dansk Folkeparti. Jeg har jo ikke prøvet på at få de her forfattere til at skrive noget politisk. Jeg har simpelthen bare haft nogle forfattere, som grundlæggende havde den holdning, at når man laver dramatik, så skal det have en etisk eller social dimension. ‘1864’ er et stykke dramatik, der skal sætte en debat i gang i den danske befolkning om nationalstatens magt og relevans. (..) Tilmed havde Pia Kjærsgaard foreslået, at man skulle sætte tre uvildige historikere til at vurdere DR’s historiske drama, hvilket jo er direkte censur.

 

Om forfatteren:
KRISTOFFER ZØLLNER (født 1978) er uddannet journalist og har tidligere været redaktør, litteraturanmelder, klummeskribent og kultur- og livsstilsjournalist på Berlingske og chefredaktør for magasinet Euroman. Han har skrevet bogen ‘Du må ikke slå ihjel’ (2008) om Irak-krigen og e-bogen ‘Den evige modstandsmand’ (2013) om kunstneren og friheds – kæmperen Knud Pedersen

 

Design: Sune Ehlers

Forsidefoto: Jannick Boerlum

 

Udkommet 1. november 2017